Składniki:
Omlet:
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól, pieprz
Dodatki:
- chleb pełnoziarnisty
- masło do smarowania pieczywa
- plastry szynki
- plastry zółtego sera
- plastry pomidora
- majonez
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy sola i pieprzem i roztrzepujemy widelcem przez około pół minuty. Dodajemy posiekaną miętę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Na patelni o średnicy ok. rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną. Po kilku sekundach, gdy spód zacznie się ścinać zaczynamy podważać masę łopatką z boków patelni tak aby pod spód napływała surowa masa jajeczna i się ścinała. Gdy spód ładnie się zarumieni a wierzch delikatnie się zetnie zdejmujemy omlet na talerz.
Smarujemy kromki chleba masłem, majonezem, układamy na wierzch omlet, plastry szynki, sera i pomidora. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz