Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki maślanki lub mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła + tłuszcz do smażenia
- 1 szklanka jagód + jagody do dekoracji
- 200 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru waniliowego (według smaku)
W
dużej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i
solą. W drugiej misce mieszamy roztopione masło, maślankę i jajka.
Płynne składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Dodajemy
jagody i jeszcze raz delikatnie
mieszamy.
Rozgrzaną
patelnię smarujemy tłuszczem i nakładamy ciasto: po 2 łyżki na 1 placka.
Smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.
Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym do rozpuszczenia się cukru - 2 lub 3 łyżki w zależności od tego jak słodko lubimy.
pycha!!! wczoraj zrobiłam na kolację, moja córka się zajadała!! dzięki Iwonko :) a dzisiaj na obiad placki z cukinii :)
OdpowiedzUsuńps. czekam na kolejne pyszne przepisy
Cieszę się Aniu, że Wam smakuje!!! Postaram się dodawać same pyszne przepisy :) Pozdrawiam cieplutko!
Usuń