Składniki:
Porcja dla dwóch osób.
- 2 średniej wielkości cukinie
- 250 gram mielonego mięsa z indyka
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2,3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- mozzarella (taka jak do pizzy, nie z zalewy)
- olej do smażenia
Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki pozbywamy się środka z nasionami. Lekko solimy wewnątrz. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i po chwili wrzucamy pomidory i dokładnie mieszamy. Mięso dusimy ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy bazylię i pietruszkę. Cukinie osuszamy z soku, który wytworzył się pod wpływem soli. Do środka każdej "łódeczki" wkładamy farsz mięsny i posypujemy lekko ostrą papryką. Cukinie pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia cukinie posypujemy pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce mozzarellą. Smacznego :)
Uwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuń