GALARETKA Z PIGWOWCA
Składniki:
- 2 kg owoców pigwowca
- woda
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do rondla, dodajemy sok z cytryny i zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Następnie owoce odcedzamy (posłużą do zrobienia dżemu) a do wywaru dodajemy cukier w proporcji 400 gram cukru na 1 litr wywaru. Gotujemy dokładnie mieszając aż galaretka zgęstnieje. Gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :)
DŻEM Z PIGWOWCA
Składniki:
- owoce wykorzystane do przygotowania galaretki (lub 2 kg owoców pigwowca, sok z 1/2 cytryny i woda)
- 800 gram cukru
Owoce pozostałe po przygotowywaniu galaretki dokładnie przecieramy przez sito. Jest to praca dosyć żmudna ;)
Jeżeli dżem przygotowujemy ze świeżych owoców to przed przetarciem przez sito musimy je umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Następnie dodać sok z cytryny, zalać wodą (tak aby je lekko przykrywała) i ugotować do miękkości.
Zrobiłam i się pochwaliłam ;)Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Mnie niestety galaretka nie wyszla...Po porstu nie zzelowala sie... Co moze byc powodem?
OdpowiedzUsuńMoja galaretka nie jest tak gęsta, że można ją kroić nożem. Gotowałaś odpowiednio długo?
Usuń