Składniki:
Naleśniki:
- 100 g mąki
- 150 ml mleka
- 50 ml gazowanej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatki:
- po 2 plastry szynki parmeńskiej na 1 naleśnik
- 1 plaster sera Radamer na 1 naleśnik
- pomidory malinowe z bazylią
- olej lub masło do smażenia naleśników
Mąkę mieszamy rózgą z jajkiem i olejem. Mieszamy dalej stopniowo dodając mleko i wodę.Na koniec solimy i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej masłem lub olejem patelni.
Takie naleśniki możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
Na połowę usmażonego naleśnika kładziemy po 2 plastry szynki parmeńskiej i plaster sera Radamer. Naleśniki składamy na pół a później jeszcze raz na pół. Kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy na niezbyt dużym ogniu do momentu roztopienia się sera i lekkiego zbrązowienia naleśnika. Podajemy z sałatką z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią. (Pomidory kroimy w kostkę, doprawiamy oliwą, ulubionymi przyprawami i oczywiście świeżą bazylią). Smacznego :)
Amazing blog! Oscar and Verónica, from Spain, who now are living in polland showed me. Congratulations! It is a pity that I could not understand your recipes, I will try to translate some of them The photos are beautiful. Kisses!
OdpowiedzUsuńThanks :) Your blog are amazing too! I love Spanish cuisine! Soon I will post the recipe for paella mixta :) If you want I try to translate some my recipes on Spanish.
UsuńBesos de Polonia!