Składniki:
- kawałki kurczaka (pałki, podudzia)
- 1 pomarańcza
- Sól, pieprz
Marynata:
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki konfitury z pomarańczy (z tego przepisu)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 2 szczypty cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Kawałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wkładamy do niej kurczaka, dokładnie go nacieramy i wstawiamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 4-5 godzin. Pomarańczę kroimy na grube plastry lub półplasterki i układamy razem z kurczakiem w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz