Składniki:
- 6 dużych mięsistych pomidorów
- 1 średni ogórek
- 1 zielona papryka
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 kromki jednodniowego chleba (bez skórki)
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki zimnej wody
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Paprykę i ogórka myjemy (ogórka dodatkowo obieramy ze skórki) i razem z pomidorami kroimy na kawałki. Nasiona pomidora możemy wyrzucić. Część warzyw zostawiamy do dekoracji. Cebulę i czosnek również kroimy w kostkę. Wszystko wsypujemy do blendera, dodajemy połamany chleb, wodę, oliwę, ocet, doprawiamy solą i miksujemy. Jeżeli gazpacho okaże się zbyt gęste to dodajemy odrobinę wody i pamiętajmy aby doprawić do smaku. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz