Składniki:
- porzeczki pozostałe po przygotowaniu soku
- ewentualnie cukier
lub
- 2 kg czarnych porzeczek
- 600 gram cukru
Porzeczki pozostałe po przygotowaniu soku przekładamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając ok 5 minut. Jeżeli są dla nas za mało słodkie to dosładzamy. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Świeże porzeczki przebieramy, oczyszczamy z szypułek i płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Następnie owoce gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednią gęstość dżemu sprawdzamy na zimnym talerzyku. Nie zapominajmy o mieszaniu gotujących się owoców. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com