czwartek, 24 lipca 2014

Sok z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to bogactwo witaminy C, rutyny, kwercetyny. Samo zdrowie! Warto zatem zamknąć ten cudowny owoc w słoiku i delektować się nim jesienią i zimą :)




Składniki:
  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 600 gram cukru
  • 2 szklanki wody

Porzeczki przebieramy, oczyszczamy z szypułek i płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 4-5 godzin. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż owoce zaczną pękać. Następnie zlewamy sok i przecedzamy owoce. Najlepiej robić to przez sito wyłożone gazą. Owocom pozwalamy swobodnie ocieknąć z soku, nie wyciskamy ich. Sok ponownie zagotowujemy, zbieramy szumy i gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Z pozostałych owoców możemy zrobić dżem (przepis tutaj). Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń