poniedziałek, 31 marca 2014

Marynowane krewetki z krabowymi kuleczkami

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie, które może być przystawką lub głównym posiłkiem.



Składniki:

Marynata do krewetek:
  • 10 krewetek tygrysich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Kulki krabowe:
  • 120 gram paluszków krabowych (nie mrożonych)
  • 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pokrojonych listków kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowujemy marynatę: pokrojoną papryczkę chili (razem z pestkami) i pokrojony czosnek mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki obieramy ze skorupek zostawiając ogonek, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Paluszki krabowe ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy parmezan, kolendrę, majonez, doprawiamy sokiem z limonki, ostrą papryką, pieprzem i solą. Mieszamy widelcem do połączenia się składników. 

Krewetki oczyszczamy ze składników marynaty i smażymy na patelni grillowej przez ok. 1 minutę z każdej strony. Z masy krabowej lepimy kulki i układamy na krewetkach. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz