środa, 6 listopada 2013

Galaretka i dżem z pigwowca

Owoce pigwowca często są mylone z pigwą. A odróżnić je jest bardzo łatwo: pigwa ma owoce duże, przypominające trochę gruszkę, pigwowiec natomiast ma małe owoce. Niemniej jednak zawierają one bardzo dużo witaminy C i są idealne do przygotowania galaretek, dżemów i nalewek.




GALARETKA Z PIGWOWCA

Składniki:
  • 2 kg owoców pigwowca
  • woda
  • cukier 
  • sok z 1/2 cytryny

Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do rondla, dodajemy sok z cytryny i zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Następnie owoce odcedzamy (posłużą do zrobienia dżemu) a do wywaru dodajemy cukier w proporcji 400 gram cukru na 1 litr wywaru. Gotujemy dokładnie mieszając aż galaretka zgęstnieje. Gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :)

DŻEM Z PIGWOWCA

Składniki:
  • owoce wykorzystane do przygotowania galaretki (lub 2 kg owoców pigwowca, sok z 1/2 cytryny i woda)
  • 800 gram cukru

Owoce pozostałe po przygotowywaniu galaretki dokładnie przecieramy przez sito. Jest to praca dosyć żmudna ;) 
Jeżeli dżem przygotowujemy ze świeżych owoców to przed przetarciem przez sito musimy je umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Następnie dodać sok z cytryny, zalać wodą (tak aby je lekko przykrywała) i ugotować do miękkości.
Do przetartych owoców dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (dalej mieszając) aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Zrobiłam i się pochwaliłam ;)Rewelacja!
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń