wtorek, 2 lipca 2013

Sos kurkowy

Kurki są bardzo smacznymi grzybami. I bardzo przyjemnie zbiera się je, gdyż rosną zazwyczaj grupkami. Dań z kurkami jest bardzo dużo a ja dzisiaj proponuję sos kurkowy.



Składniki:
  • 200 gram kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Kurki dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy, większe grzyby kroimy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli to dodajemy pokrojony drobno czosnek a po chwili kurki. Całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż sos trochę zgęstnieje ok. 3 min. Sos kurkowy jest idealnym dodatkiem do mięs, kopytek, makaronów, klusek śląskich. Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Ja robię sos kurkowy bardzo podobnie, tyle że dodaję białe wino :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białym winem sos też musi być pyszny! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda! Szkoda, że u Mnie kurki takie drogie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło pyszniuteńkie takie na jakie była wielka ochotka :)

    OdpowiedzUsuń