czwartek, 7 czerwca 2012

Kanapki z miętowym omletem i szynką

Pomysł na trochę inną kanapkę.



Składniki:

Omlet:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz

Dodatki:
  • chleb pełnoziarnisty
  • masło do smarowania pieczywa
  • plastry szynki
  • plastry zółtego sera
  • plastry pomidora
  • majonez

Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy sola i pieprzem i roztrzepujemy widelcem przez około pół minuty. Dodajemy posiekaną miętę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Na patelni o średnicy ok.  rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną. Po kilku sekundach, gdy spód zacznie się ścinać zaczynamy podważać masę łopatką z boków patelni tak aby pod spód napływała surowa masa jajeczna i się ścinała. Gdy spód ładnie się zarumieni a wierzch delikatnie się zetnie zdejmujemy omlet na talerz.
Smarujemy kromki chleba masłem, majonezem, układamy na wierzch omlet, plastry szynki, sera i pomidora. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz