wtorek, 5 czerwca 2012

Gryczany makaron z pieczarkami

Danie proste, szybkie i co najważniejsze: bardzo smaczne. Zamiast japońskiego makaronu soba można użyć zwykłego spaghetti lub pappardelle.



Składniki:

  • 125 g makaronu gryczanego soba
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • tarty Parmezan

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w półplasterki a czosnek w plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć przez ok 3-4 minuty. Dodać pieczarki, dolać oliwy, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do lekkiego zarumienienia chwilami mieszając. W międzyczasie zagotować wodę i ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na patelnię z grzybami włożyć ugotowany makaron i wymieszać razem z pieczarkami. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Danie wyłożyć na talerz i posypać Parmezanem. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Prosty i ciekawy przepis, pozwolę go sobie wykorzystać! :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń