Składniki:
Naleśniki:
- 100 g mąki
- 150 ml mleka
- 50 ml gazowanej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Banan w karmelu:
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
Dodatki:
- masło orzechowe
Mąkę mieszamy rózgą z jajkiem i olejem. Mieszamy dalej stopniowo dodając mleko i wodę. Na koniec solimy i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej masłem lub olejem patelni.
Banany kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili posypujemy brązowym cukrem i na bardzo wolnym ogniu smażymy do momentu skarmelizowania się cukru.
Gotowe naleśniki smarujemy masłem orzechowym, składamy i polewamy skarmelizowanym bananem. Smacznego :)
moje ULUBIONE zestawienie ostatnimi czasy...
OdpowiedzUsuńA dla mnie była to swego rodzaju nowość :) Pozdrawiam
Usuń