Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- bambusowe patyczki do szaszłyków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 4 łyżki mleka kokosowego lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chili
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego - kecap manis
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta soli
Piersi kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą na jednolitą masę najlepiej blenderem. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Szalotkę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę - możemy użyć blendera. Sos powinien być gęsty ale lekko płynny. Gdy jest za gęsty to możemy dodać wody.
Patyczki do szaszłyków moczymy w ciepłej wodzie - zapobiegnie to przypalaniu się ich. Nadziewamy mięso na patyczki po kilka kawałków - szaszłyki powinny być malutkie, na dwa kęsy. Grillujemy przewracając je co jakiś czas aż nabiorą brązowego koloru. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz