Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 czerwona papryka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili
- olej do smażenia
- natka pietruszki do podania
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy, wrzucamy na patelnię mięso mielone i smażymy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Marchewki i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wsypujemy soczewicę i zalewamy gorącym wywarem. Zagotowujemy, dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Gotujemy do miękkości soczewicy. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki. Smacznego :)
Obłędna! Często robię (choć za zupami nie przepadamy) i podaję przepis dalej.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam.
UsuńSoczewica zakupiona, brakowało tylko przepisu. A skoro przepis się znalazł to jutro na obiad zupa z mięsem mielonym i soczewicą :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuń