Składniki:
- 200 - 250 gram piersi kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały kawałek białej części pora
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1,5 litra zimnej wody
- liść laurowy, 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej "mazurskiej"
- świeża natka pietruszki
Piersi kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, zagotowujemy i zszumujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, seler i pietruszkę pokrojone w kostkę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy aż składniki będą miękkie. Krupnik podajemy posypany pokrojoną natką pietruszki. Smacznego :)
Krupnik, ostatnio gości u mnie w kuchni jakoś raz w tygodniu;) Mój mąż oszalał na jego punkcie;)
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczna i zdrowa zupa :) Pozdrawiam!
Usuń