Składniki:
Naleśniki:
- 100 g mąki
- 150 ml mleka
- 50 ml gazowanej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Gruszka z cynamonem:
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- cynamon (ilość wg. uznania)
Mąkę mieszamy rózgą z jajkiem i olejem. Mieszamy dalej stopniowo dodając mleko i wodę. Na koniec solimy i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej masłem lub olejem patelni.
Obrane gruszki kroimy w kawałki i podsmażamy na maśle. Podlewamy wodą, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem i na bardzo wolnym ogniu smażymy do momentu wyparowania płynu i skarmelizowania się cukru. Pamiętajmy aby gruszki od czasu do czasu zamieszać.
Na naleśniki układamy gruszki i składamy je na pół. Smacznego :)
i do tego jakiś sosik waniliowy <3
OdpowiedzUsuńświetny przepis , poza tym, na blogu są łądne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń