Składniki:
- 1 kg truskawek
- 800 gram cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pestki z cytryny
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Większe owoce kroimy na pół. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zagotowujemy. Do garnka wkładamy
także zawinięte w woreczek z gazy pestki z cytryny (zawierają pektynę, która zagęszcza dżem).
Pamiętajmy aby ten woreczek wyjąć przed nakładaniem dżemu do słoików. Dodajemy nasionka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii. Truskawki gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia ok 2-3 godzin. Od czasu do czasu mieszamy je drewnianą łyżką i zbieramy jasną pianę zbierającą się na powierzchni. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wekujemy (aby przetrwały nam całą zimę). Ja wekuję gotując słoiki w garnku ok 10 - 15 minut. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoika. Smacznego :)
także zawinięte w woreczek z gazy pestki z cytryny (zawierają pektynę, która zagęszcza dżem).
Pamiętajmy aby ten woreczek wyjąć przed nakładaniem dżemu do słoików. Dodajemy nasionka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii. Truskawki gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia ok 2-3 godzin. Od czasu do czasu mieszamy je drewnianą łyżką i zbieramy jasną pianę zbierającą się na powierzchni. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wekujemy (aby przetrwały nam całą zimę). Ja wekuję gotując słoiki w garnku ok 10 - 15 minut. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoika. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz