Składniki:
- pęczek szczawiu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy to wszystko do wrzącego bulionu i gotujemy ok. 10 minut (ziemniaki powinny być prawie ugotowane). Następnie dodajemy dokładnie umyty i pokrojony w paski szczaw i gotujemy aż ziemniaki będą gotowe. Do kubka wlewamy kilka łyżek zupy i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Cieszę się, że podoba Ci się u mnie. Pozdrawiam i zapraszam częściej :)
UsuńZa dziecka jadlam zupe szczawiowa ale osobiscie jej igdy sama nie robilam jutro moj wielki dzien
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosta w wykonaniu i pyszna! Na pewno wyjdzie Ci wyśmienita!
UsuńJa biorę się właśnie teraz za tą zupkę:)szkoda tylko, że szczaw mam ze słoika kupiony - najlepszy jest zerwany prosto z łąki!;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, najlepszy jest świeży szczaw. A taki zerwany prosto z łąki można zamrozić. Pozdrawiam!
Usuńwitam,jutro gotuję właśnie szczawiową zupkę,szczaw zerwany z ogrodu mam nadzieję,że będzie pyszna.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pyszna! Smacznego!
Usuńmieszkam i pracuje w czechach i musze sam ugotowac,mama dala mi zamrozony szczaw wiec prawie codziennie zupa szczawiowa,zerknolem tu by dobrze to robie,jedyna roznica,ze ty trzesz marchewke i pietruszke:)pozdrawiam,bede tu zagladal..
OdpowiedzUsuńZapraszam i pozdrawiam!
Usuń