Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 200 g brokułów
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 25 minut. Po 15 minutach do gotujących się ziemniaków dokładamy brokuły i dalej gotujemy. Gotowe ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy kilka różyczek brokułów a resztę, razem z ziemniakami rozgniatamy. Dodajemy roztopione masło, ciepłe mleko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy. Do gotowego puree ziemniaczanego dodajemy całe różyczki brokuła i delikatnie mieszamy.
Smacznego :)
Dołączam przepis do akcji Tęcza Smaków 2 - kolor zielony
genialne! to musi bardzo pyszne :) zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńTak, puree jest baaaardzo dobre :) Pozdrawiam!
UsuńCudny pomysł - piekny kolorek - zapraszam Cię do Akcji Tęcza Smaków 2 !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i już dołączam się do akcji! Pozdrawiam!
Usuńsuper pomysł , dzisiaj wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję zamiast mleka-jogurt naturalny + łyżeczka masła + troszkę czosnku suszonego i ciut startego parmezanu + ciut soli. PYCHAA A Brokuły gotuję z dodatkiem mleka, są smaczniejsze i nie mniej śmierdzi podczas gotowania ;-)
OdpowiedzUsuńTeż fajny przepis. Mi jakoś nigdy nie przeszkadzał zapach gotowanych brokułów :) Pozdrawiam.
Usuń