Składniki:
Marynata do krewetek:
- 10 krewetek tygrysich
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
Kulki krabowe:
- 120 gram paluszków krabowych (nie mrożonych)
- 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonych listków kolendry
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowujemy marynatę: pokrojoną papryczkę chili (razem z pestkami) i pokrojony czosnek mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki obieramy ze skorupek zostawiając ogonek, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Paluszki krabowe ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy parmezan, kolendrę, majonez, doprawiamy sokiem z limonki, ostrą papryką, pieprzem i solą. Mieszamy widelcem do połączenia się składników.
Krewetki oczyszczamy ze składników marynaty i smażymy na patelni grillowej przez ok. 1 minutę z każdej strony. Z masy krabowej lepimy kulki i układamy na krewetkach. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz