Składniki: (na blaszkę ok. 26 x 36 cm)
- 250 g zimnej margaryny (np. Kasi)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g masła
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia, cynamon, cukier brązowy, posiekaną margarynę i jajka. Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto i lepimy kulę, którą wkładamy do lodówki na 0,5 godziny.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Gotową wstawiamy do lodówki.
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Gotowe mieszamy z cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz