Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki ziaren sezamu (białego)
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach
- 1 szklanka siekanych orzechów (laskowych i włoskich)
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 7 suszonych fig
- 10 suszonych daktyli
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezam, migdały i orzechy dokładnie ze sobą mieszamy. W szklance łączymy miód z olejem i przelewamy do naszych ziaren. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby składniki były lekko sklejone. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy lekko dociskając. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podczas pieczenia kilkakrotnie mieszamy. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone suszone owoce, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Przestudzoną granolę przesypujemy do szczelnego słoika. Smacznego :)
świetny mix, ja też zawsze robię sama :)
OdpowiedzUsuń