Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim dorsza i wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut.
Suszone pomidory, czosnek, bazylię, sok z cytryny i papryczkę chili miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy kapary i delikatnie mieszamy łyżką. Wyjmujemy rybę, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Dorsza smarujemy pastą pomidorową i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z ziemniaczanym puree z brokułami (przepis) i ulubioną sałatką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz