środa, 27 czerwca 2012

Botwinka - zupa

Jedna z moich ulubionych wiosennych zup w wersji z kurczakiem.



Składniki:
  • 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny jak u mnie)
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo jako dodatek do zupy

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli są jesienne to musimy je chwilę podgotować w bulionie. Dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i całość gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Ja dodaję jeszcze mięsko z kurczaka, na którym gotowałam bulion.
Śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z przekrojonym jajkiem lub innymi dodatkami np. ziemniakami. Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Koniecznie jeszcze poproszę o koperek ! :-) Mniam.....

    OdpowiedzUsuń