poniedziałek, 19 listopada 2012

Ziemniaczane puree z brokułami

Jeśli lubicie ziemniaki jako dodatek do potraw mięsnych lub rybnych ale znudziło się Wam klasyczne podawanie ich to polecam ziemniaczane puree z brokułami.

 

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g brokułów
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 25 minut. Po 15 minutach do gotujących się ziemniaków dokładamy brokuły i dalej gotujemy. Gotowe ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy kilka różyczek brokułów a resztę, razem z ziemniakami rozgniatamy. Dodajemy roztopione masło, ciepłe mleko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy. Do gotowego puree ziemniaczanego dodajemy całe różyczki brokuła i delikatnie mieszamy.
Smacznego :)


Dołączam przepis do akcji Tęcza Smaków 2 - kolor zielony 

7 komentarzy:

  1. genialne! to musi bardzo pyszne :) zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, puree jest baaaardzo dobre :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Cudny pomysł - piekny kolorek - zapraszam Cię do Akcji Tęcza Smaków 2 !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i już dołączam się do akcji! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. super pomysł , dzisiaj wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję zamiast mleka-jogurt naturalny + łyżeczka masła + troszkę czosnku suszonego i ciut startego parmezanu + ciut soli. PYCHAA A Brokuły gotuję z dodatkiem mleka, są smaczniejsze i nie mniej śmierdzi podczas gotowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajny przepis. Mi jakoś nigdy nie przeszkadzał zapach gotowanych brokułów :) Pozdrawiam.

      Usuń