wtorek, 4 grudnia 2012

Sate Ayam Sambal Kacang- indonezyjskie szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym

Dzisiaj przedstawię Wam jedno z kulinarnych wspomnień z mojej podróży do Indonezji. Małe szaszłyki sate na bambusowych patyczkach są jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni indonezyjskiej. Wszędzie można spotkać małe grille z tymi pysznościami a przyrządza się je bardzo szybko i są rewelacyjne. Sate robi się z kurczaka, wołowiny, krewetek, ryb i podaje z różnymi sosami. 



Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • bambusowe patyczki do szaszłyków
Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  •  szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Sos orzechowy - Sambal Kacang
  • 0,5 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chili
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego - kecap manis
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta soli

Piersi kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą  na jednolitą masę najlepiej blenderem. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Szalotkę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę - możemy użyć blendera. Sos powinien być gęsty ale lekko płynny. Gdy jest za gęsty to możemy dodać wody.

Patyczki do szaszłyków moczymy w ciepłej wodzie - zapobiegnie to przypalaniu się ich. Nadziewamy mięso na patyczki po kilka kawałków - szaszłyki powinny być malutkie, na dwa kęsy. Grillujemy przewracając je co jakiś czas aż nabiorą brązowego koloru. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz