poniedziałek, 25 listopada 2013

Aromatyczna zupa z mięsem mielonym i czerwoną soczewicą

Za oknem coraz chłodniej, więc czas na rozgrzewające dania. Dzisiaj przepyszna zupa z czerwonej soczewicy i mięsa mielonego.




Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do podania

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy, wrzucamy na patelnię mięso mielone i smażymy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Marchewki i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wsypujemy soczewicę i zalewamy gorącym wywarem. Zagotowujemy, dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Gotujemy do miękkości soczewicy. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki. Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Obłędna! Często robię (choć za zupami nie przepadamy) i podaję przepis dalej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica zakupiona, brakowało tylko przepisu. A skoro przepis się znalazł to jutro na obiad zupa z mięsem mielonym i soczewicą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń