piątek, 18 maja 2012

Kociołek rozmaitości

Sezon na grille i ogniska rozpoczął się na dobre. Mój pierwszy przepis jest dedykowany wszystkim miłośnikom dań z kociołków żeliwnych.





Składniki:
  • kapusta
  • ziemniaki
  • boczek
  • schab lub karkówka
  • dowolna kiełbasa
  • cebula
  • marchewka
  • pieczarki
  • sól, pieprz lub vegeta
  • dowolne zioła i ulubione przyprawy do mięs
  • łyżka oleju

Kociołek smarujemy odrobiną oleju i wykładamy liśćmi kapusty (ja używam pekińskiej). Następnie układamy pokrojony w plastry boczek. Kolejne warstwy kociołka to: pokrojone w plastry ziemniaki, karkówka lub schab pokrojone w kostkę, cebula, pieczarki, starta marchewka i znowu ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa..... Wszystkie warstwy mięsa posypujemy przyprawami. Ja posypuję również ziemniaki. Czasami ostatnią warstwą w moim kociołku jest pokrojony w plastry pomidor, który nadaje potrawie delikatny pomidorowy smaczek. Zamykamy szczelni kociołek i gotujemy na niezbyt dużym ogniu ok 1,5 - 2 godz., aż przestanie wydobywać się z niego para. Miłego "kociołkowania" :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz