piątek, 15 czerwca 2012

NALEŚNIKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM RADAMER

Wszyscy lubimy naleśniki. Oto propozycja na wytrawne naleśniki: z szynką parmeńską, serem Radamer i sałatką z pomidorów.




Składniki:


Naleśniki:
  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 50 ml gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu

Dodatki:
  •  po 2 plastry szynki parmeńskiej na 1 naleśnik
  • 1 plaster sera Radamer na 1 naleśnik
  • pomidory malinowe z bazylią
  • olej lub masło do smażenia naleśników

Mąkę mieszamy rózgą z jajkiem i olejem. Mieszamy dalej stopniowo dodając mleko i wodę.Na koniec solimy i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lekko lejące.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej masłem lub olejem patelni.
Takie naleśniki możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
Na połowę usmażonego naleśnika kładziemy po 2 plastry szynki parmeńskiej i plaster sera Radamer. Naleśniki składamy na pół a później jeszcze raz na pół. Kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy na niezbyt dużym ogniu do momentu roztopienia się sera i lekkiego zbrązowienia naleśnika. Podajemy z sałatką z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią. (Pomidory kroimy w kostkę, doprawiamy oliwą, ulubionymi przyprawami i oczywiście świeżą bazylią). Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Amazing blog! Oscar and Verónica, from Spain, who now are living in polland showed me. Congratulations! It is a pity that I could not understand your recipes, I will try to translate some of them The photos are beautiful. Kisses!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks :) Your blog are amazing too! I love Spanish cuisine! Soon I will post the recipe for paella mixta :) If you want I try to translate some my recipes on Spanish.
      Besos de Polonia!

      Usuń