Składniki:
- 400 ml oliwy extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
Umyte listki bazylii osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie je rwiemy na 4 części i wrzucamy do butelek. Czosnek obieramy, kroimy na pół i dodajemy do bazylii. Całość zalewamy oliwą i zakręcamy. Jeśli po kilku godzinach niektóre listki bazylii wystają ponad powierzchnię oliwy to musimy je usunąć.
Wspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpiękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńTak i świetnie smakuje :) Pozdrawiam!
Usuńsuper! polecam jeszcze spróbować oliwy z rozmarynem oraz oliwy z cytryna (ja robię tak że skrawam cieniutko skórkę ze sparzonej cytryny, bez białej cześć i dodaje do oliwy). Moje trzymam w ciemnych butelkach więc tak ładnie nie wyglądają ;):)
OdpowiedzUsuńOliwa z cytryną brzmi ciekawie. Będę musiała wypróbować :)
Usuń