środa, 17 października 2012

Kolorowa sałatka z patisonów

Bardzo lubię patisony w każdej postaci a na zimę robię z nich sałatkę. Dzisiaj przepis na wyśmienitą sałatkę z patisonów i kolorowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Oryginalny przepis pochodzi stąd. 


 Składniki:
  • 2 kg młodych, małych patisonów
  • 1 kg cebuli
  • 1 mała papryka zółta
  • 1 mała papryka zielona
  • 1/2 kg marchewek

Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-4 ziela angielskie
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1,2 łyżeczki białej gorczycy

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy pozostałe składniki zalewy i zagotowujemy.
Przygotowujemy warzywa: patisony kroimy w plasterki, papryki w paseczki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w półkrążki. Warzywa wrzucamy do gotującej się zalewy i całość gotujemy ok 20 minut na wolnym ogniu. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz