Składniki:
- 2 kg młodych, małych patisonów
- 1 kg cebuli
- 1 mała papryka zółta
- 1 mała papryka zielona
- 1/2 kg marchewek
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki cukru
- 3-4 ziela angielskie
- 3-4 ziarna pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1,2 łyżeczki białej gorczycy
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy pozostałe składniki zalewy i zagotowujemy.
Przygotowujemy warzywa: patisony kroimy w plasterki, papryki w paseczki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w półkrążki. Warzywa wrzucamy do gotującej się zalewy i całość gotujemy ok 20 minut na wolnym ogniu. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz