czwartek, 21 czerwca 2012

PAELLA MIXTA

Zakochałam się w tej potrawie jedząc ją po raz pierwszy w Hiszpanii. Moja ulubiona paella to właśnie mixta: z owocami morza i kurczakiem. Ale jest wiele wariacji na temat tego dania. Potrawa ta pochodzi z Walencji i ma wiele odmian. Początkowo była jadana przez robotników i nie była aż taka "bogata" w składniki. A z czasem potrawa ta stała się bardzo popularna na całym świecie :) 



 Składniki:
  • 2 niewielkie udka kurczaka
  • 300 g owoców morza (kalmarów w pierścieniach, małży) - ja użyłam mrożonej mieszanki owoców morza
  • 300 g krewetek tygrysich
  • 1/2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g groszku cukrowego lub zielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu (lub hiszpańskiej przyprawy do paelli)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa
  • 2 filiżanki ryżu do paelli (1 filiżanka na osobę)
  • 5 filiżanek wody (2,5 filiżanki wody na 1 filiżankę ryżu)

Sposób sypania ryżu do paelli:

Na szerokiej patelni (paellera lub paella na której się przyrządza paelle) wlewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojonego w kawałki kurczaka i smażymy ok 8 minut. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek a następnie dorzucamy krewetki i po 3 minutach owoce morza. Po ok 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i groszek. Smażymy kolejne 3 minuty. Przyprawiamy rozmarynem, słodką papryką i dodajemy pomidory. Smażymy całość na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut. Dolewamy połowę wody, zagotowujemy i przyprawiamy szafranem (lub przyprawą do paelli). Dolewamy resztę wody, mieszamy i dosyć mocno solimy. Musimy pamiętać, ze po wsypaniu ryżu już nie można solić, tak więc rosołek musi być słonawy. Teraz wsypujemy ryż w dosyć specyficzny sposób: tworzymy na patelni znak krzyża. Krzyż wyznacza ilość ryżu tzn. nie wsypujemy więcej ryżu niż wyznacza jedna kreska krzyża, która powinna sięgać do poziomu płynu. Od razu mieszamy ryż i pozostawiamy go na bardzo wolnym ogniu aż dojdzie. Ważne jest aby ogień był minimalny, ponieważ im dłużej ryż będzie chłonął smaki, tym potrawa będzie smaczniejsza. I nie martwmy się - ryż do paelli nie rozgotowuje się.
Jeśli używamy krewetek tygrysich w skorupkach to przed wrzuceniem ryżu wyjmujemy je i wkładamy dopiero po wymieszaniu ryżu na wierzch. W ten sposób będą stanowiły element dekoracyjny.Owoce morza z muszlami i krewetki w skorupkach i z głowami dają więcej smaku, a w paelli najważniejszy jest aromat ryżu który bierze się zgotowanych na wolnym ogniu składników.
Oryginalna nazwa dania Aroz a la Paella - ryż  z patelni (paelli) świadczy o tym, iż to ryż jest głównym składnikiem dania i to o jego smak chodzi, a więc warto zadbać o jego jakość. Proponuję poszukać ryżu specjalnie do paelli (bez problemu znalazłam w supermarkecie), bo to właśnie on będzie świadczyć o jakości dania. Jako zamiennik ostatecznie można stosować włoski ryż do risotto ale w ogóle nie polecam używania innych odmian ryżu, gdyż są podatne na rozgotowanie. 
Smacznego :)


Propozycja na przepyszną kolację. Dołączam do akcji Kuchnia 24/7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz