środa, 13 listopada 2013

Drobiowe tymbaliki

Chyba nie ma osoby, która nie zjadłaby przynajmniej raz w życiu drobiowych galaretek. Są one pyszne i proste w wykonaniu. Jest to też sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jako foremki do galaretek mogą posłużyć nam małe szklaneczki lub inne naczynia.



Składniki: (na 4 sztuki)

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz
  • woda (niecały litr)
  • żelatyna
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 4 łyżeczki groszku konserwowego
  • cząstki cytryny lub chrzan do podania

Umyte ćwiartki kurczaka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, cały pieprz, obrane marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Warzywa mogą ugotować się szybciej niż kurczak, więc wyjmujemy je wcześniej (nie mogą się rozpadać). 
Ugotowane mięso (bez skórek, błonek i kości) kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki. Jeśli ktoś lubi, to do galaretki może dodać także pokrojoną pietruszkę lub selera. Jajka kroimy na 4 grube plastry.
Gorący rosół przecedzamy, doprawiamy dość mocno solą i pieprzem i rozpuszczamy w nim żelatynę wg. proporcji z opakowania (ja daję troszkę więcej żelatyny niż podają na opakowaniu).
Na dno szklaneczek kładziemy po plasterku jajka, następnie na przemian układamy marchewki, groszek, kawałki mięsa i kawałki pietruszki. Całość zalewamy wystudzonym wywarem z żelatyną. Galaretki wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy z cząstkami cytryny lub chrzanem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz