czwartek, 21 czerwca 2012

RISOTTO Z GRZYBAMI

Jakiś czas temu dostałam od mamy ogromną torbę suszonych grzybów, i to samych borowików. Bardzo lubię ich zapach. Postanowiłam zrobić z nimi risotto.





Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki wywaru warzywnego
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • zielona pietruszka do posypania
  • parmezan do posypania

Grzyby dokładnie myjemy i moczymy w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie grzyby osączamy i kroimy w paski. Wodę z grzybów zachowujemy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy grzyby i smażymy 2-3 minuty. Następnie wsypujemy ryż i mieszając smażymy  przez 2 minuty na średnim ogniu, aż wchłonie oliwę. Dodajemy wino, a dy ryż je wchłonie, stopniowo dolewamy wywar i wodę z moczenia grzybów. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok 20 minut, aż ryż będzie miękki. Gotowe danie posypujemy pietruszką i świeżo startym parmezanem. Smacznego :)



2 komentarze: