Składniki:
- ok 1/2 kg grzybów (borowików, podgrzybków, koźlaków)
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml kremowej śmietanki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
- oliwa do smażenia
Grzyby dokładnie czyścimy szczoteczka i nożem. Możemy je także opłukać delikatnie w zimnej wodzie. Osuszamy je i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Na średniej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę do lekkiego zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i całość zalewamy gorącym bulionem. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Śmietankę mieszamy z 2 łyżkami sosu z patelni i dodajemy do grzybów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy ciepły. Smacznego :)
jeszcze na dodatek z własnoręcznie zebranych grzybów!
OdpowiedzUsuńpyszności.
O tak! Zbieranie grzybów to sama przyjemność! Pozdrawiam :)
Usuńświetny przepis! dziękuję :)
OdpowiedzUsuń