środa, 24 października 2012

Aromatyczny sos grzybowy

Najlepszy i najprostszy przepis na aromatyczny, kremowy sos grzybowy. Jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, makaronów, kopytek ale równie świetnie smakuje zjadany z pieczywem. Najlepszy sos jest oczywiście z borowików i podgrzybków ale można go przygotować z każdych leśnych grzybów.



Składniki:
  • ok 1/2 kg grzybów (borowików, podgrzybków, koźlaków)
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • oliwa do smażenia

Grzyby dokładnie czyścimy szczoteczka i nożem. Możemy je także opłukać delikatnie w zimnej wodzie. Osuszamy je i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Na średniej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę do lekkiego zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i całość zalewamy gorącym bulionem. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Śmietankę mieszamy z 2 łyżkami sosu z patelni i dodajemy do grzybów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy ciepły. Smacznego :)




3 komentarze:

  1. jeszcze na dodatek z własnoręcznie zebranych grzybów!
    pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Zbieranie grzybów to sama przyjemność! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. świetny przepis! dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń