środa, 12 września 2012

Makaron Soba z cukinią i pieczarkami

Dzisiaj mam przepis dla zapracowanych, wiecznie nie mających czasu i uwielbiających makarony. Szybki i smaczny makaron soba z cukinią, pieczarkami i czerwoną cebulą.




Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 6-8 małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 gram makaronu soba
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • świeżo starty Parmezan
  • oliwa do smażenia

Kroimy cebulę w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy to na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy na małym ogniu do miękkości cebuli. Umyte pieczarki kroimy na 4 cząstki lub w grube plastry. Dodajemy do cebuli. Posypujemy solą i pieprzem. smażymy ok 2-3 minuty.
W międzyczasie przygotowujemy makaron soba według przepisu na opakowaniu.
Umytą cukinię kroimy w cienkie paski (pozbywamy się gniazd nasiennych) i dodajemy do pieczarek i cebuli. Smażymy, często mieszając, do momentu aż cukinia zrobi się lekko miękka ale pozostanie jeszcze chrupiąca. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy natkę pietruszki, makaron soba i mieszamy. Gotowe danie posypujemy świeżo startym Parmezanem. Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Ciekawe danie i fajnie pokrojona cukinia ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie naprawdę smaczne, polecam :)

      Usuń
  2. Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń