wtorek, 18 września 2012

Pieczone jabłka z konfiturą śliwkową i migdałami

Jesień zbliża się nieuchronnie. W sadzie mnóstwo cudownych jabłek. Dzisiaj znowu przypomnę sobie dzieciństwo, bo na deser serwuję pieczone jabłka.




Składniki:

  • jabłka (po jednym na osobę)
  • konfitura śliwkowa
  • migdały (rozkruszone lub w słupkach)
  • cynamon

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, osuszamy i ścinamy górną część z ogonkiem. Nożem i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. do każdego wgłębienia w jabłku wkładamy łyżeczkę konfitury śliwkowej, na wierzch kładziemy kilka kawałków pokruszonych migdałów. Całość posypujemy cynamonem i przykrywamy ściętą górą. Jabłka pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok 25 minut. Smacznego :)




Deser lub podwieczorek. Dołączam do akcji Kuchnia 24/7

7 komentarzy:

  1. mniam, lubię .
    to taki typowo jesienny deser:)
    ps: dziękuję za Twoją nominację (wiem, wiem to nie ten post)
    ;*

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki ciepły, jesienny deser : ) Pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj robiłam, pycha, polecam, szybko i smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jakie jabłka dać najlepiej? szara renetę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie, jakie lubisz :) Szara reneta będzie idealna :)

      Usuń