wtorek, 3 lipca 2012

JAGODOWA TARTA

Lipiec, lato i..... jagody!!! Te cudowne czarne owoce smakują rewelacyjnie i na ciepło i na zimno. Tarta z jagodami i waniliowym budyniem to rozkosz dla podniebienia....



Składniki:

Ciasto:
  • 125 g mąki
  • 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Waniliowy budyń:
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła

Składniki na ciasto: przesianą mąkę, masło, cukier i zółtko mieszamy w misce. Ważne aby wyrabiać ciasto jak najkrócej - tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę i spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier obciążenie i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut aż się zarumieni. Studzimy w formie.

Z 400 ml mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Dodajemy cukier i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń ze szklanki, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Gotujemy ok pół minuty ciągle mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony budyń wylewamy na spód ciasta, wygładzamy powierzchnię i układamy jagody. Wstawiamy do lodówki aby tarta się schłodziła. Smacznego :)





8 komentarzy:

  1. wprosiłabym się na tą tartę! wygląda przepysznie! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Niestety tarta dosyć szybko znikła z talerza ale zapraszam na następną :)

      Usuń
  2. U mnie dzisiaj były tartaletki z jagodami, pysznie Twoja tarta wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniam:))))
    dziękuję za Twój udział w jagodowo nam4

    OdpowiedzUsuń