Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
Waniliowy budyń:
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
Składniki na ciasto: przesianą mąkę, masło, cukier i zółtko mieszamy w misce. Ważne aby wyrabiać ciasto jak najkrócej - tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę i spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier obciążenie i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut aż się zarumieni. Studzimy w formie.
Z 400 ml mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń. Dodajemy cukier i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń ze szklanki, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Gotujemy ok pół minuty ciągle mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony budyń wylewamy na spód ciasta, wygładzamy powierzchnię i układamy jagody. Wstawiamy do lodówki aby tarta się schłodziła. Smacznego :)
wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwprosiłabym się na tą tartę! wygląda przepysznie! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Niestety tarta dosyć szybko znikła z talerza ale zapraszam na następną :)
UsuńU mnie dzisiaj były tartaletki z jagodami, pysznie Twoja tarta wygląda:)
OdpowiedzUsuńTartaletki z jagodami też są pyszne :)))
Usuńo mniam:))))
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój udział w jagodowo nam4
Ja również dziękuję :)
Usuń