wtorek, 7 maja 2013

Krupnik z kaszą mazurską i kurczakiem

Pyszna klasyczna polska zupa przygotowywana na wywarze mięsno-jarzynowym z kaszą jęczmienną perłową tzw. mazurską. Najlepsza gotowana na żeberkach ale dzisiaj przepis w wersji light: krupnik z piersią kurczaka.




Składniki:
  • 200 - 250 gram piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mały kawałek białej części pora
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 1,5 litra zimnej wody
  • liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej "mazurskiej"
  • świeża natka pietruszki

Piersi kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, zagotowujemy i zszumujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, seler i pietruszkę pokrojone w kostkę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy aż składniki będą miękkie. Krupnik podajemy posypany pokrojoną natką pietruszki. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Krupnik, ostatnio gości u mnie w kuchni jakoś raz w tygodniu;) Mój mąż oszalał na jego punkcie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo smaczna i zdrowa zupa :) Pozdrawiam!

      Usuń