piątek, 19 lipca 2013

Zupa z młodej kapusty

Lekka, szybka i pożywna zupa z młodej kapusty. Taki kapuśniak na słodko, idealny latem.



Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości główki młodej zielonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Umytą kapustę drobno szatkujemy. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. W dużym rondlu podgrzewamy masło i przesmażamy cebulę aż lekko się zeszkli. Następnie zalewamy ją wrzącym wywarem warzywnym, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy kapustę, szczyptę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości składników. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Smacznego :)


3 komentarze: