piątek, 14 czerwca 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Tradycyjna polska wiosenno-letnia zupa: szczawiowa. Podawana najczęściej z jajkiem i najlepsza właśnie teraz, gdy mamy pod dostatkiem świeżego szczawiu.



Składniki:

  • pęczek szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 litra bulionu warzywnego 
  • sól
  • pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy to wszystko do wrzącego bulionu i gotujemy ok. 10 minut (ziemniaki powinny być prawie ugotowane). Następnie dodajemy dokładnie umyty i pokrojony w paski szczaw i gotujemy aż ziemniaki będą gotowe. Do kubka wlewamy kilka łyżek zupy i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Cieszę się, że podoba Ci się u mnie. Pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń
  2. Za dziecka jadlam zupe szczawiowa ale osobiscie jej igdy sama nie robilam jutro moj wielki dzien

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo prosta w wykonaniu i pyszna! Na pewno wyjdzie Ci wyśmienita!

      Usuń
  3. Ja biorę się właśnie teraz za tą zupkę:)szkoda tylko, że szczaw mam ze słoika kupiony - najlepszy jest zerwany prosto z łąki!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, najlepszy jest świeży szczaw. A taki zerwany prosto z łąki można zamrozić. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. witam,jutro gotuję właśnie szczawiową zupkę,szczaw zerwany z ogrodu mam nadzieję,że będzie pyszna.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mieszkam i pracuje w czechach i musze sam ugotowac,mama dala mi zamrozony szczaw wiec prawie codziennie zupa szczawiowa,zerknolem tu by dobrze to robie,jedyna roznica,ze ty trzesz marchewke i pietruszke:)pozdrawiam,bede tu zagladal..

    OdpowiedzUsuń