czwartek, 15 sierpnia 2013

Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem, słodką bezą i waniliową kruszonką

Najlepsze letnie ciasta to te ze świeżymi owocami. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi truskawkami uważam za idealne. A do tego jeszcze słodka beza i waniliowa kruszonka....




Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 200 gram schłodzonego masła
  • 150 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • 2 szklanki przekrojonych na pół truskawek
Beza:
  • 3 białka
  • 100 gram cukru pudru
Kruszonka:
  • 100 gram mąki
  • 60 gram masła
  • 4 łyżki cukru waniliowego

Owoce myjemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki i zasypujemy cukrem aby puścił sok. Truskawki przekrawamy na pół.
Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę mieszamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem pudrem i dwoma żółtkami. ciasto wyrabiamy krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe zawijamy w folię wkładamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy palcami mąkę, masło i cukier waniliowy aż powstaną grube grudki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Bezę robimy ubijając mikserem na sztywno białka i stopniowo dodając cukier.
Na przestudzony spód ciasta układamy rabarbar i truskawki, przykrywamy je ubitymi białkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 - 40 minut. Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Ciasto jest fantastyczne. Poleciłam siostrze i mamie i zdecydowanie zostaje w naszej rodzinie jako pewniak. Dodatkowo na spodzie rozsmarowałam konfiturę malinową a do kruszonki dodałam płatki migdałów i smakowało obłędnie. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń