piątek, 6 września 2013

Kruchy placek ze śliwkami i orzechową kruszonką

Sezon na śliwki w pełni. Piętrzą się w skrzynkach owoce różnej wielkości we wszystkich odcieniach fioletu. I zapraszają na konfiturę, ciasto lub po prostu do zjedzenia...



Składniki: (na blaszkę ok. 26 x 36 cm)

  • 250 g zimnej margaryny (np. Kasi)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru pudru 
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 g masła
  • 30 dag mielonych orzechów włoskich
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia, cynamon, cukier brązowy, posiekaną margarynę i jajka. Wszystkie składniki szybko łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto i lepimy kulę, którą wkładamy do lodówki na 0,5 godziny.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Gotową wstawiamy do lodówki.
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Gotowe mieszamy z cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Ja najczęściej blaszkę wylepiam palcami. Na ciasto układamy śliwki przecięciem do góry, posypujemy kruszonką i pieczemy ok 1 godziny (aż ciasto lekko się zarumieni). Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz