wtorek, 10 września 2013

Zupa krem z dyni z krewetkami

Dynia jest moim ulubionym jesienno - letnim warzywem. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Z dynią w roli głównej można przyrządzać bardzo dużo potraw. Dzisiaj przepis prosty i pyszny: zupa krem z dyni. 




Składniki:
  • 700 gram dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki posiekanej swieżej kolendry
  • 12 gotowanych mrożonych krewetek tygrysich
  • oliwa do smażenia

Obraną i oczyszczoną z pestek dynię kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, czosnek, starty na tarce imbir i chwilę smażymy. Następnie dodajemy dynię i marchewkę i smażymy ok 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut (aż dynia zmięknie). Miksujemy wszystko blenderem, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i podgrzewamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy (ok 1 minuty) rozmrożone i osuszone krewetki. Gotową zupę podajemy z krewetkami (po 3 na porcję) posypaną listkami świeżej kolendry. Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Właśnie została zrobiona przeze mnie ta zupka i musze przyznać że oprócz teściowej cała rodzina się zachwycała ! Tylko stanowczo za mało krewetek jak na porcje. Ja dałam po 6 a i tak marudzili ze mało. Przepis godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń