wtorek, 1 października 2013

Dżem z fig z kardamonem

Piękne ciemnofioletowe figi smakują wybornie nie tylko na surowo ale również zamknięte w słoiku. Dzisiaj przepis na prosty dżem figowy.



Składniki:

  • 1 kg fig (ciemnofioletowych)
  • 200 gram cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kardamonu

Figi myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Do owoców dodajemy sok z limonki oraz cukier. Mieszamy je i odstawiamy na ok 1-2 godziny. Po tym czasie figi zagotowujemy, dodajemy kardamon i smażymy dżem (często mieszając drewnianą łyżką) na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej (gęstej) konsystencji. Gotowy przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz