wtorek, 5 listopada 2013

Zupa jarzynowa

Kocham jeść zupy jarzynowe. Są pełne kolorowych warzyw i witamin. I są bardzo proste w przygotowaniu.



Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • mały por
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • pół kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 litra wody lub mięsnego wywaru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • sól
  • pierz mielony

Kroimy obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, kapustę drobno siekamy, kalafiora dzielimy na drobne różyczki, fasolkę kroimy w 3 cm kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę (lub wywar mięsny) i dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodajemy selera, kapustę, pora, fasolkę i kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlewamy trochę zupy i mieszamy ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i koperek, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy gorącą. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz