poniedziałek, 13 października 2014

Pigwówka - najlepsza nalewka z pigwowca

Pigwówka to moja ulubiona nalewka. Podaję Wam przepis na najlepszą domową nalewkę z pigwowca - idealnie słodką ale z lekko kwaskową nutą, o pięknym bursztynowym kolorze.



Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 litr wódki 45%
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 litra spirytusu 96%

Owoce pigwowca myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i drobno kroimy. Wrzucamy do dużego słoja i zalewamy wódką. Słój zamykamy i pozostawiamy w słonecznym miejscu na sześć tygodni. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelki i dobrze zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem, zamykamy słój i energicznie nim potrząsamy. Pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Co pewien czas wstrząsamy słojem. Sok, który powstanie odcedzamy a owoce pigwowca wyrzucamy. Zlaną wcześniej nalewkę mieszamy z sokiem i spirytusem. Dobrze zamkniętą zostawiamy na trzy tygodnie. Gdy osad opadnie na dno słoja zlewamy, najlepiej przez bibułę filtracyjną. Nalewkę rozlewamy do butelek i dobrze zakręcamy. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Miałam kiedyś krzew pigwy, a teraz działki nie ma, a pigwy znaleźć nie mogę nigdzie. Nalewka świetna na rozgrzanie do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń